Schimbarea: de la liceu la facultate

„You must welcome change as the rule, but not as your ruler.”  


Denis Waitley

Pentru unii dintre noi schimbarea poate fi destul de dificilă, însă nu trebuie privită ca un lucru negativ, mai ales înainte ca aceasta să se fi produs. Să lăsăm în urmă zona noastră de confort şi să ne adaptăm la un stil de viaţă diferit poate însemna o provocare, dar până la urmă, este lucrul care ne aminteşte că viaţa merge înainte şi că suntem într-o continuă evoluţie. Schimbarea poate apărea oriunde – pe plan emoţional, profesional, fizic etc. Zi de zi schimbăm mici lucruri la noi, câteodată neconştientizând asta.

Poate că de multe ori te-ai întrebat „Ce e diferit la facultate faţă de liceu?”, „E mai greu? Mai uşor?”, „Cum mă acomodez mai repede la noul program?”. Cu siguranţa, fiecare dintre noi percepe lucrurile în propriul său mod. Eu voi povesti din propria experienţă cum mi s-a părut această trecere de la liceu la facultate.

Consider că cel mai categoric lucru a fost programul. La liceu fusesem obişnuită cu clasicul program de 6 ore dimineaţa în fiecare zi (asta în cazurile optimiste când reuşeam să ajung la prima oră şi nu plecam de la ultima), după care aveam restul zilei la dispoziţia mea (cu excepţia orelor în care trebuia să merg la meditaţii). La facultate totul e diferit. În primul rând, programul diferă de la o zi la alta. În unele zile aveam program de 2 ore, iar în altele de 12. Stai aşa…12? Da. Acum vorbesc strict de primul an. Probabil nu voi uita vreodată ziua de miercuri, când o dată la 2 săptămâni aveam 12 ore fără pauză şi numai lp-uri cărora nu prea îmi permiteam să le dau skip decât cu absenţă. Totuşi, nu stăteam de la fix la fix la un lp, deci aveam cam 20-30 de minute pauză între ele. Oricum, ajungeam la ultimul lp, biochimia, de parcă nu mai dormisem de câteva zile, de abia mai ţineam ochii deschişi şi încercam din greu să mă şi concentrez când gândul îmi tot zbura la mâncarea de acasă şi la patul care mă aştepta. În fine, acesta a fost un caz special care nu s-a mai repetat de atunci. Diferenţa majoră pe care vreau s-o evidenţiez este că la facultate programul se poate întinde pe toată ziua, cu câteva pauze. De asemenea, poţi să ai o zi foarte aglomerată, urmată de o zi cu un singur stagiu/curs. Mesele la ore fixe sau somnul de după-amiază vor fi date peste cap de cele mai multe ori. Inevitabil vei avea probleme personale, va trebui să lipseşti iar apoi să recuperezi. Dacă eşti interesat să afli mai multe despre program, stai liniştit. Voi aborda mai în detaliu subiectul acesta într-un articol viitor.

Mersul la facultate poate însemna pentru unii dintre voi mutatul în alt oraş, chirie, cămin. Pentru mine nu a fost cazul, însă cunosc persoane care au preferat să treacă de la cămin la chirie şi invers. Aici depinde de preferinţele fiecăruia şi nu numai. Intervin mai mulţi factori cum ar fi bugetul, locaţia, colegii de cameră etc. Când vine vorba de cămin, pot spune că am cunoscut persoane care s-au adaptat destul de uşor şi cărora chiar le-a plăcut. Aşa că nu fi pesimist în privinţa căminului înainte să vezi cum stă treaba.

O altă schimbare majoră vor fi colegii. E greu să-ţi iei la revedere de la colegii de liceu alături de care ai petrecut atâtea momente frumoase. Poate cu o parte din ei te vei mai întâlni şi la facultate, ceea ce te va face să te simţi puţin mai confortabil. Dar ce faci dacă eşti o fire mai introvertită şi nu cunoşti pe nimeni din noua ta grupă? Stai liniştit. La medicină am întâlnit cam toate tipologiile de oameni, aşa că mai devreme sau mai târziu tot vei vedea cu cine eşti pe aceeaşi lungime de undă şi crede-mă, vei lega prietenii frumoase. Desigur, asta se poate întâmpla chiar din primele zile sau după câţiva ani. Nu e o regulă. Iar în rest, nu trebuie să fii prieten cu toată lumea. Poţi păstra o relaţie simplă de colegialitate cu cei cu care simţi că nu te inţelegi aşa bine. Totuşi, încearca să eviţi conflictul şi să rezolvi neînţelegerile într-un mod frumos. E destul de obositor să ştii că în grupa ta există o atmosferă tensionată şi că pleci de acasă cu gândul că mergi într-un loc unde nu te simţi în largul tău.

Sunt sigură că te-ai întrebat şi cum sunt petrecerile la medicină. E adevarat, în primul an vei dori să mergi la petreceri, să te distrezi, mai ales la sfârşitul unei săptămâni grele. Eu, cel puţin, am fost la mult mai multe petreceri în facultate decât în liceu. În primele săptămâni veneau mulţi oameni, apoi, pe parcurs, erau tot mai puţini. E drept, începe să te prindă oboseala şi poate o să preferi o simplă ieşire cu prietenii sau chiar să stai acasă la un serial. Da, e mişto gândul că acum eşti student, dar nu exagera nici cu petrecerile. Important este să gaseşti un echilibru între învăţat si distracţie. Prea mult din oricare dăunează.

Şi dacă tot am zis de învăţat, ar trebui să ştii că la medicina e mult de învăţat şi vei simţi asta chiar de la primele lp-uri de anato. De multe ori vei ajunge obosit acasă şi nu vei mai putea învăţa pentru ziua următoare. Nu trebuie să te panichezi. Există weekend, iar câteva ore în zilele acelea sunt suficiente ca să treci o data prin materia facută în săptămâna respectivă. Cel mai important sfat ar fi să nu laşi totul pe sesiune. Chiar dacă doar lecturezi şi nu înveţi din timpul anului, tot va fi o mare diferenţă.

La un moment dat începuse să-mi fie dor de programul din liceu. Viaţa era mult mai simplă pe atunci. Dar cert este că fără schimbare viaţa noastră ar stagna. În cele din urmă, am reuşit să iau programul ca atare şi să mă adaptez la el. Îţi garantez că o să reuşeşti şi tu. Problema nu este schimbarea în sine ci atitudinea ta faţă de ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s