De ce e important să înveţi din timp?

Aşa cum am zis într-un articol anterior, o să revin asupra temei “învăţatului” şi o să vorbesc din propria experienţă pe care am acumulat-o de-a lungul anilor. Şi acum când stau şi mă gândesc, am schimbat puţin abordarea faţă de anul întâi.

În anul întâi nu am pus deloc accent pe învăţatul din timpul semestrului. Singura materie la care mai răsfoiam câte ceva era anatomia. Şi pun accent pe “răsfoiam”. În rest, învăţatul propriu-zis venea în sesiune. Timpul mi-a ajuns şi am obţinut şi note bune, dar totul putea fi mult mai uşor dacă citeam măcar ceva şi în timpul semestrului. Pe atunci mă gândeam “De ce să mă chinui de acum? E timp destul în sesiune.” Şi am avut dreptate până la urmă. A fost greu, dar am reuşit.

Acum însă, mi-am schimbat această gândire. Cam prin anul 3 mi-am dat seama că m-a ajutat enorm să citesc din timp la fiecare materie. Prin citit nu mă refer la învăţat, ci mai mult la o lectură care nu necesită prea mult efort intelectual şi în urma căreia rămâi cu o idee de ansamblu asupra lecţiei. Poate că nu pare mare lucru, dar dimpotrivă, face o mare diferenţă în sesiune. În plus, dacă mai eşti şi puţin atent la cursuri, îţi mai trece nişte informaţie pe la ureche. Vrei nu vrei, tot se prinde câte ceva de tine şi ai surpriza ca atunci când te apuci serios de învăţat, să te gândeşti “A, da, îmi aduc aminte de asta”.

Fără îndoială, vor fi foarte multe lucruri noi, de care nu ai mai auzit şi asupra cărora o să te documentezi singur. E mult mai bine ca în momentul în care deja te afli în sesiune să nu mai existe informaţie total străină. Mai mult de atât, poate vei avea câteva întrebări sau nelămuriri pe care poţi sa i le adresezi profesorului de curs sau de stagiu.

Există totuşi şi cazuri când studenţi care nu au citit nimic în timpul anului au trecut cu bine de sesiune, chiar şi cu note mari. Imposibil nu este, doar că îţi faci misiunea mult mai grea decât ar trebui să fie. Învăţatul în timpul anului nu este ceva care să îţi ocupe foarte mult timp. Poţi citi câte ceva în timpul săptămânii sau în weekend, câteva ore adunate toată săptămâna. Cel mai avantajos lucru este faptul că nu eşti presat de timp şi de faptul că ştii că se apropie examenul. Cum am zis, este o lectură care necesită minimul de efort şi timp, dar care este extrem de folositoare.

3 gânduri despre „De ce e important să înveţi din timp?

 1. Again a great continued series of your learning, Claudia…😁😁
  Basically it’s in spanish, right? so I have to take assist of Google Translator,
  Yes you said truly, if we start something early, even if not fully concentrated, we had something when we about to start something later on pertaining to that, it’s like, yeah I’ve heard about this before.
  It’s key point when you have gain edge over your competitor in practical life too, right?😅😅
  Beautifully penned Claudia, 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s