Uitându-mă în spate la 2020

Şi uite că până la urmă a trecut şi anul pe care toată lumea l-a urât. Eu încă nu sunt 100% în 2021. O parte din mine a rămas în martie 2020, înainte să înceapă toată nebunia asta. Nu pot să mă împac cu ideea că un an a trecut atât de repede. Îmi amintesc ultima zi în care am fost la facultate de parcă ar fi trecut doar câteva săptămâni de atunci.

2020 s-a simţit altfel. În ce sens? Deşi au fost 366 de zile, multe dintre ele au fost la fel, fără ceva deosebit (şi nu mă refer la perioada stării de urgenţă, când am stat închişi în casă). Îmi aduc aminte câteva momente cheie din anul acesta… De fapt, am cam 1-2 amintiri mai pregnante din fiecare lună, în rest… nimic. Oricum, e cert că 2020 va rămâne “anul cu pandemia” sau “anul cu covid”, doar că pe lângă asta, mi-aş fi dorit şi alte amintiri care să persiste de-a lungul anilor. Însă, în cele din urmă sunt mulţumită de faptul că am reuşit să mă feresc de covid şi că eu şi familia mea nu am întâmpinat vreo problemă de sănătate. Cât despre distracţie şi amintiri, e timp destul în anii următori.

Privind lucrurile dintr-o altă perspectivă, a fost un an al adaptării. Noi, oamenii, suntem fiinţe adaptabile. Ştiam asta, dar de abia acum am simţit pe pielea mea ce înseamnă să te adaptezi la lucruri noi. După aproape un an de purtat mască, mi-a intrat în reflex sa o pun cum ies pe uşa casei. Şi pe lângă masca pe care o port, mai am şi de rezervă în geantă sau maşină. Dar, nu ar trebui să generalizez. Unii oameni nu au putut să se adapteze la purtatul măştii. Unii încă se sufocă dacă o poartă corespunzător. Deja cred că va fi ciudat când nu vom mai purta mască în spaţii închise.

Întoarcerea la normal va fi ciudată. În 2020 am tot auzit de “distanţare socială”. Am învăţat să stăm departe de cei din jur, să restrângem interacţiunile, să evitam spaţiile aglomerate etc. Eu, cel puţin, chiar am ajuns să intru într-un magazin şi să zic “Ew, câţi oameni!”.  Sau când cineva trece pe lângă mine şi mă atinge din greşeală “Ew, m-a atins” . Dar, se presupune că vom reveni la normal, deci totodată vor dispărea şi aceste gânduri.

Singurul lucru cu care nu m-am putut obişnui au fost cursurile/stagiile online. Medicina nu se învaţă din faţa unui ecran. Examenele online nici pe departe nu îţi testează cunoştiinţele la o materie, iar notele din aceste examene nu reflectă absolut nimic. Cel mai frustrant a fost faptul că terasele s-au deschis la un moment dat, apoi şi barurile, restaurantele (în interior), lumea mergea la petreceri… dar facultatea tot închisă a rămas. Acum, poate unii vor spune că dacă vrei să înveţi cu adevărat, poţi să înveţi şi de acasă. Sunt de acord până la un anumit punct. Medicina nu e numai teorie. Avem nevoie şi de practică. Doar să citeşti despre anumite lucruri, să vezi poze sau filmuleţe nu este suficient.

Dar să sperăm că nu se va mai repeta acest an vreodată. 2020 a fost o experienţă pentru toată lumea. Într-un fel sau altul, toţi am fost afectaţi. Am încercat să ne adaptăm şi să depăşim situaţiile dificile. Vă doresc vouă, celor care citiţi aceste rânduri, să aveţi parte de un an cât mai bun din toate punctele de vedere!

8 gânduri despre „Uitându-mă în spate la 2020

  1. 2020 was a bad experience. 2021 is a good solid 5 (2+0+2+1=5) it has to be a better year. 2020 equals 4 which is and truly was bad luck and death.

    You are right you don’t learn medicine on a screen, but even before the screen, younger doctors in this country rarely touch their patients. They really on blood tests and scans for what a good poking around and feeling the patient would reveal quickly. My old doctors who were all hands on have retired. I really mess them. The new doctors are all hands off.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s